Jämi84:n uusi reitti aiempaa vaihtelevampi

Jämi84 kokoaa samalle viivalle maastopyöräilyn ystäviä Suomen kärkiajajista aloittelijoihin. Kuva Bullseye Photography/Teemu Ojapalo

Jämi84:n uudistunut maastopyöräilyreitti on yhtä nopea ja teknisesti helppo kuin aiempi ratakin.

Kilpailukeskus on tänä vuonna muuttanut Ikaalisten kylpylään. Kylpylän alueella sijaitsevat myös uuden reitin lähtö ja maali. Ratamestarit Tapani Jokela ja Jukka Pohjonen laativat uuden reitin, joka edellisiltä vuosilta tuttuun tapaan kulkee Jämin ja Vatulan upeissa harjumaastoissa ja kauniissa maalaismaisemissa.

‒ Uusi reitti on mielestäni vanhaa vaihtelevampi. Uudet osat sijoittuvat reitin alkuun ja loppuun. Niissä poljetaan kylä- ja metsäteitä, joiden välillä polkupätkät tarjoavat mukavaa vaihtelua ja rytmitystä, arvioi Pohjonen.

84 kilometrin reitistä uutta on noin 35 kilometriä. 42 kilometrin puolimatkalla ei mennä tällä kertaa Jämin jyrkimpiin mäkiin ollenkaan. Lasten minimaratonilla puolestaan on kaikille ikäluokille tarjolla 20 kilometrin lenkki, joka on helposti ajettava ja varmasti myös nuorimpien, 10-vuotiaiden mukavasti kierrettävissä.

‒ Itse pidän uuden reitin vaihtelevuudesta, mutta hauska kuulla, mitä mieltä osallistujat sitten ovat, sanoo Pohjonen.

Muuttuuko kisan luonne?

Jämi84 on matalan kynnyksen maastopyöräilytapahtuma, jonka teknisesti helppo reitti sopii aloittelijoillekin. Tästä on pidetty tiukasti kiinni myös uutta reittiä suunniteltaessa.

Kilpailun voittoa tavoittelevien kannalta taktiikka voi mennä edellisiin vuosiin nähden uusiksi.

‒ Aiemminhan reitin lopussa oli muutama lyhyt mutta jyrkkä nousu, joissa saattoi ratkaista pelin. Nyt nousut ovat reitillä jo 20‒30 kilometrin välillä ja loppu on helpompaa, vauhdikasta ajoa. Siinä on vaikea päästä porukalta karkuun, joten saapa nähdä, yritetäänkö irtiottoja jo aikaisin, pohtii Pohjonen.

Pohjonen itse ei ole ehtinyt kesällä pyörän selkään, vaikka monenlaiset liikuntamuodot maistuvatkin. Tänä kesänä kunto on pysynyt yllä ojia kaivamalla, uimalla ja suunnistamalla.

‒ Vielä pitäisi pyöräilemäänkin lähteä. Meillä on työpaikalla erilaisia tehtäviä ja yksi niistä on pyöräillä sata kilometriä vuoden aikana. Jämi84:ssä se kertyisi melkein yhdellä lenkillä ja olisi hienoa päästä reitille kokemaan tunnelma, mutta täytyy pysytellä järjestelytehtävissä, kertoo Pohjonen.

Uusi kilpailukeskus tarjoaa runsaasti majoitustilaa ja maittavan ruuan. Pesutilat ovat suorastaan luksusluokkaa, kun kaikki osallistujat pääsevät palauttelemaan kylpylän saunaan ja allasosastolle. Aurinkoisena päivänä saattaa viereinen järvikin houkutella hikisiä polkijoita.

Reittikartta

– Outi Hytönen

Tallenna